Kartverket

 

FJELLTUREr i fjordlandskapet

Innerst inne i Sognefjorden finner du noen av de mest storslagne fjellpartiene i Norge: Breheimen, Jostedalen og Sognefjellet. Vandring i fjordlanskapet særpreges av gode stier i et grønt og frodig landskap, med mektige fossefall og panorama utsikt.

Vårtilbud vandreturer / kulturperler 2018
3-døgns pakketilbud 16.05 - 24.06, superior rom m/balkong:
Langweekend kr 3100
Midtuke kr 2700
Pris per person i delt dobbelt rom, inkludert frokost, lunsjpakke og 3-retters middag.
Vennegrupper: Be om tilbud!

Fotturpakker
Ved opphold i 3 – 7 døgn tilbys spesielle fotturpakker.
Ved ankomst orienterer vi om valgmulighetene, med turbeskrivelser og kart. For grupper kan vi tilby turopplegg med minibuss og lokalkjent guide.


12 ANBEFALTE FJELLTURER

*            Lett vandretur
* *         Middels lett fottur
* * *      Heldagstur
* * * *   Krevende heldagstur

1. Molden.  4 Timer t/r**
Molden, 1116 m.o.h. ligger på en halvøy som stikker ut i Lusterfjorden. Stølen Svarthiller ligger halvveis opp til toppen, fine hvileplass, med utsyn til Urnes og utover Sognefjorden. Storslagen utsikt på toppen til fjorden,  Jostedalsbreen og tindene i Vest-Jotunheimen.  Kjøretid: 20 min.

 

2. Navarsete – Heggdalen. 2 timer t/r*
Lett vandretur innover den frodige Engedalen, til Nes Gard sin støl Navarsete (Nå selvbetjent DNT-hytte).   T-merket sti videre  innover til Heggdalseter, langs en elv med mange fine elvestryk og små fossefall.  Turen kan forlenges opp til Heggdalsvatnet. Kjøretid: 20 min.

 

3. Vigdal – Vigdalstøl.  2 timers rundtur   *
Vigdalen er en sidedal til Jostedalen, ogbilturen opp til startstedet Vårstølen er en opplevelse i seg selv. Svak stigning opp til Vigdalstøl (45 min.), der stiengår langs vakre fossestryk. Videre s over Vigdøla og forbi stølsområdet Breidsete tilbake til utgangspunktet.  På slutten kommer en inn på stien fra Dalsdalen,  Bispevegen,  tidligere hoved adkomst til Jostedalen. Kjøretid: 50 min.

 

4. Mørkrisdalen.  5 timer t/r  ***
Mange holder Mørkrisdalen som en av Sør-Norges vakreste daler,  et av de få, større urørte vassdrag på Vestlandet. Turen starter på Hødnavollen og en følger stien som fører mot Arentzbu i Breheimen. Etter det trolske Tjødnaholet og passerer enDulsete og herifra går stien langs mektige fossefall opp til Liane. Landskapet skifter stadig, snart over gressgrodde åpne sletter, snart gjennom trange slukter hvor elven presser seg frem.  Kjøretid: 35 min.

 

5. Engedalen– Vårfjellet.  5 timer rundtur***
Fra parkeringsplassen i Engedalen innover til Navarsete. Videre til Heggdalseter og opp til Heggdalsvatnet, hvor en gårlangsfjellryggen  til toppen av Vårfjellet. Vakkert mosekledd terreng og fra toppen er det panorama utsikt til Jostedalsbreen og til Lusterfjorden.  Turen avsluttes nedover i lett terreng, nedigjen til parkeringsplassen. En sjelden fin og variert rundtur!  Kjøretid: 15 min.

 

6. Vigdalen – Navarsete – Engedalen. 5 timer ***
Ev av de fineste turene gjennom Breheimen, fra Vårstølen i Vigdal til Navarsete .
Transport fra Nes Gard opp til startstedet kan avtales. Vandring i vakkert kulturlandskapopp mot Fivlenosi, underveispasserer en turisthytta Fivla. Videre langs god sti, med panoraamautsikt til Jostedalsbreen, helt opp til Lodalskåpa. Etter passering avHeggdalsvatnet kommer en ned i denfrodige Engedalen.  15 min. biltur tilbake til Nes, henting kan avtales. Kjøretid: 50 min.

 

7. Jostedalen:  Bergsetbreen  og Nigardsbreen   2 timer + 2 timer*
Lett vandretur innover Krundalen mot Bergsetbreen. Dette er nærmest et loddrett brefall som henger i fjellsida ned fra Jostedalsbreen. En idyllisk dal og et mektig skue!
En kan fortsette videre til Nigardsbreen, distriktets kanskje største attraksjon.  Dettebrefallet kan en komme helt inntil med båt over Nigardsvatnet. De som ønsker det kan bli med  breføreropp i brefallet. Dagen kan avsluttes medbesøk av Breheim- senteret, som gir innblikk i Jostedalsbreens historie gjennom flere tusen.  Kjøretid: 40 min.

 

8. Austerdalsbreen.  5 timer t/r   ***
Variert og spennende biltur i starten gjennom Hafslo og langs Veitastrondvatnet til Tungestølen. Her starter vandringen inn mot Austerdalsbreen, beskrevet av W.C. Slingby som The finest ice-scenery in Europe.  Stien går slakt innover i en vid, åpen dal i et storslagent fjellområde.  På hjemturen kan en stoppe i Veitastrond, kjent for sin gode hjemmelagede geitost. Kjøretid: 1 time.

 

9. Fjellgården Fuglesteg.  3 timer t/r  **
Etter kort kjøretur starter en fra Fortun, langs god sti,  opp til  hyllegården Fuglesteg. Navnet gir en pekepinn om en fjellgård som er plassert høyt og luftig!  Mange fine utsiktspunkt underveis.     
Hovedbygningen er et av de få hus i Norge som er bygt med steinheller i to etasjer. Huset er nylig restaurert og tatt i bruk som selvbetjent turisthytte.  Lett servering i sommersesongen.
Kjøretid: 30 min.

 

10. Sognefjellet.  5 timers rundtur ***
Fin biltur langs Lusterfjorden til Skjolden. Fra Fortun begynner klatringen oppover til Sognefjellet, den høyeste fjellovergangen i Norge, 1400 m.o.h. Storslagen utsikt fra flere stoppesteder underveis.
Fra Sognefjellshytta følges merket sti sørover mot Skogadalsbøen, med panorama utsikt til Jotunheimen og Fanaråken.  Halvveis tar en av nordover langs stien mot Krossbu/Sognefjellshytta, langs Smørstabbreen. Kjøretid: 1 time 10 min.

 

11. Skjolden - Kinnfokfjellet  - Luster.  6 timer ****
En storslagen tur med utsikt til ned til fjorden  og til Hurrungane i Jotunheimen. Bratt stigning opp fra Skjolden, over tregrensa  blir  turterrenget slakere til toppen av Kinnfokfjellet, 1406 m.o.h.
Nedover til Børesteinen (bildet) er det stedvis bratt ned til gården Berge og Luster sentrum, men hele tiden med fantastisk utsikt til Lusterfjorden. Kjøretid: 25 min.

 

12. Feigumfossen rundt.  6 timers rundtur**** 
En sjelden opplevelse, med unik nærhet til Feigumfossen under oppstigningen. Med bil via Skjoldentil startstedet, der en følger en markert sti inn til foten av fossen.  Her starter en bratt oppstigning, der stor vannføring kan spre en dusj over stien. Regntøy nødvendig, selv i godvær! Flott utsikt på toppen, der elven kaster seg utfor med et fall på 218 meter. (5. høyeste fossefall i Norge)
Stien videre går litt innover dalen, der en passerer nok et imponerende fossefall før en starter ned igjen via fjellgården Bergheim.  Kjøretid: 50 min.