Utflukter

ANBEFALTE UTFLUKTER MED BIL

Med Nes Gard som base kan vi anbefale disse dagsutfluktene:

1. Lusterfjorden rundt
2. Nærøyfjorden
3. Jostedalen
4. Veitastrond
5. Sognefjellet
6. Fjærland - Astruptunet
7. Vetti Gard og Vettisfossen

1.Lusterfjorden rundt

Walaker Galleri – Urnes Stavkirke – Munthehuset – Feigumfossen – Dale Kirke

Dette er en av våre mest populære utflukter, med mange fine opplevelser underveis.

Etter kort kjøretur fra Neskan en starte dagen med byvandring i Solvorn, et idyllisk tettsted med vakker arkitektur nede ved fjorden.  Så lenge båten var viktigste fremkomstmiddel var det her tidligere yrende liv med mange forretninger og bakeri. Her kan en også besøke Walaker Galleri, tilknyttet Walaker Historiske Hotell.

Turen fortsetter med ferge over til Urnes Stavkirke, Norges eldste stavkirke og på UNESCO’s liste over kulturminnesmerker.
Videre innover mot Skjolden, langs Den romantiske vegen, kommer en først til Munthehuset, Gerard Munthe sitt herskapelige våningshus. Gerard Munthe samlet her mange av sine kunstnervenner, kjente kunstnere som Flintoe, I.C. Dahl, Tidemand og Gude.

Fra veien kan en ta en kort vandretur opp til Feigumfossen, et av Norges høyeste fossefall.

 Ved Lerummuseet får en innblikk i en komplett saft- og syltetøyfabrikk fra 1910.  Her ligger også et butikkmuseum, med mange nostalgiske detaljer. I Skjolden passeres den innerste delen av Sognefjorden, verdens lengste fjord, og her er det 204 km ut til havet. 

Dale kirke fra 1250 kan være siste stopp på dagens rundtur, en sjelden vakker middelalder kirke.  Kirken er åpen og med informasjonstavler slik at en kan guide seg selv.

 

2. Nærøyfjorden

Gudvangen – Aurland - Lærdal

Denne trange og vakre fjorden er en spesiell opplevelse, plassert på UNESCO sin listeover attraksjoner i særklasse. Fergeturen fra Kaupanger til Gudvangen tar ca. 3 timer, og inngår i en fin dagstur fra Nes Gard. Fra Gudvangen kan en velge mellom to alternative rundturertilbake til Luster:

 A.VIKAFJELLET
Den ene muligheten er å følge veien mot Voss og ta av over Vikafjellet. Det anbefales å ta en tur oppom Stalheim Hotell og ta en titt på den kjente Stalheinskleiva.

Etter å ha passert Vik med sine to middelalderkirker, en stenkirke og en stavkirke, kommer et ut til fergestedet Vangsnes.  Her bør en ta en se nærmere på den enorme statuen av vikingkongen Fridtjof før en tar ferge over til Hella. Herifra tar det ca. 50 minutter tilbake til Nes Gard, via Sogndal.

B.FLÅM – LÆRDAL
Fra Gudvangen er det en kort kjøretur til Flåm, og underveis anbefales å stikke ned til bygda Underdal, kjent for sin god kvite og brune geitost. I Flåm er det et yrende liv, ofte ligger både ett og to cruiseskip her samtidig. Fra Flåm kan en ta toget opp til Myrdal, kanskje den mest kjente jernbanestrekningen for turister i Norge, 20 km lang.

Videre mot Lærdal kan en velge mellom Lærdalstunnelen, verdens lengste tunnel for biler (24 km) eller kjøre Fjellvegen med sine mange unike utsiktspunkt.

Lærdal er kjent for sine flotte trehus og arkitektur, her finner en også Norsk Villakssenter.

Videre mot Sogndal er det en kort fergetur og snart er en tilbake på Nes Gard, 30 min. fra Sogndal.

Dette er en heldagstur på 7-8 timer.

 

3.Jostedalen

Bergset – Nigardsbreen - Breheimsenteret

Jostedalen med Jostedalsbreen er kanskje vår mest kjente attraksjon, med mange naturperler og imponerende brefall.

Fra Gaupne går veien langs elven oppover til Gjerde, sentrum i Jostedalen med butikk og hotell. Her tar en av til venstre til Bergset, innover Krundalen. Her anbefales en kort vandretur mot Bergsetbreen, hvor en fjellvegg er dekket med et storslagent brefall.

Videre oppover dalen kan en stoppe på Breheimsenteret, med kafe og historiske utstillinger.  Derifra er det bare 5 min. å kjøre inn til til Nigardsbrevatnet, hvor en kan ta båt over mot Nigardsbreen.

Hvis en har tid, kan det også anbefales en tur opp til Styggevatnet 1100 m.o.h., med en imponerende demning, hele 1000 meter lang. Sidedalen Vigdal er også verdt et besøk, en naturperle inn mot Breheimen.

 

4.Veitastrond – Tungestølen

En flott dagstur med mange naturperler og fotostopp!

Fra Nes tar det 20. min å kjøre til Hafslo, der veien går videre langs Veitastrondvatnet, omkranset av høye fjell og et mektigt naturlandskap. Veitastrond er et bygdesamfunn litt utenfor allfarvei,  kjent for sin gode geitost. Herifra tar det ca. ½ time inn til Tungestølen, hvor en kan ta vandretur innover mot Austerdalsbreen.

 

5.Sognefjellet

Fra Nes kjører en innover langs Lusterfjorden til Skjolden, den innerste delen av Sognefjorden, 204 km fra Atlanterhavet. Fra Fortun starter stigningen opptil 1460 m.o.h.  til Sognefjellet, den høyeste fjellovergangen i Norge. 

Underveis passeres Turtagrø, et samlingsted for klatrere som boltrer seg i Hurrungane, et storslagent fjellparti som minner om Alpene.  Videre opp til Sognefjellshytta er det mange anbefalte fotostopp, med utsikt til Fanaråken, Smørstabbreen og toppene i Vest-Jotunheimen.  

Turen kan forlenges ned til Lom med Norsk Fjellmuseum, stavkirke og steinsenter. Et besøk hos Bakern i Lom kan anbefales!

 

Utebilde 10 DF.jpg

6. Fjærland – Astruptunet

Dagen starter med en times kjøretur via Sogndal til Fjærland. Her kan en besøke Norsk Bremuseum med sine spektakulære utstillinger og Ivo Caprinos eventyrlige film om Jostedalsbreen. I Fjærland sentrum finner en Norges Bokby med bokutsalg i annethvert hus, mulighet for mange bokkupp her!  Lunsjstopp på Mundal historiske hotell kan anbefales.

Videre kan et fortsette til det vakre Astruptunet i Jølster, med mulighet for omvisning og et nærmere bekjentskap med den fargerike maleren.

 

7. Vetti - Vettisfossen

En spennende rundtur via Turtagrø, over Tindevegen  til Årdal og inn til Hjelle der bilen parkeres. 
Fra Hjelle følger en veien langs Utlaelva inn til fjellgården på Vetti, tidligere et overnattingssted for fotturister.  Herifra er det god sti inn til Vettisfossen, Norges høyeste fossefall, med 275 meter fritt fall.

Korteste hjemveien er med ferge Fodnes - Mannhiller og om Sogndal tilbake til Nes Gard.